Tradycje Bożego Narodzenia – czemu dzielimy się opłatkiem

Większość z nas nie wyobraża sobie wigilijne wieczerzy bez łamania się opłatkami. Ten biały, cienki kawałek chleba ma ogromną symbolikę, ponieważ chleb jest w końcu jednym z podstawowych symboli szczęścia oraz dobrobytu. Taka tradycja powstała przed wielu laty, bowiem już w pierwszych wiekach chrześcijaństwa, gdzie stała się symbolem duchowej komunii. Z upływem czasu opłatki zaczęto zanosić do domów, dla osób które z różnego powodu nie mogły uczestniczyć w nabożeństwie, aby stać się w pewnym momencie jednym z ważniejszych symboli Bożego Narodzenia.

Jak okazuje się obecnie praktykowanych nie tylko w naszym kraju, lecz również między innymi w Czechach, na Słowacji i we Włoszech. Tradycyjne oplatki mają formę bardzo cienkich chlebowych płatków. Przeważnie ich kolor jest biały, ale są w sprzedaży także kolorowe wersje, wypiekane dla zwierząt. Nasza tradycja nakazuje, aby w czasie wigilii łamać się opłatkiem białym, i to takie właśnie pojawiają się najczęściej na wigilijnych stołach. Opłatki na święta robi się jedynie z białej mąki i wody, bez żadnych innych dodatków.

Z wymieszanej porządnie masy formuje się cieniutkie płatki, które następnie są wypiekane w piecu przez kilka minut, a później docinane oraz pakowane. Produkcja opłatków odbywa się przez okres całego roku, ale największe jej spiętrzenie przypada na okres między wrześniem a grudniem. Zwykle opłatki można dostać we wszystkich sklepach, a jeśli ktoś będzie chciał mieć je poświęcone, to musi się po nie wybrać do kościoła.

+Tekst Sponsorowany+

🧾 ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
Możesz także polubić